Sen yola Çık Yol Sana Görünür.
Mevlana
Genç Avukatlara Öneriler
Aynı yoldan geçecek bir kişiye deneyimlere dayalı olarak öneride bulunmak bana göre hem gerekli hem de tehlikeli. Herkesin kişiliği, yetenekleri, motivasyonu ve kaynakları farklı. Bir kişinin doğrusu diğerine uymayabiliyor. Belirli bir durumda yapılması gerekenler zamana ve topluma göre de değişebiliyor. Aşağıdaki öneriler, mesleğine yeni başlamış avukat meslektaşlarımıza yardımcı olma amacıyla hazırlanmıştır. Bu öneriler, geçmiş deneyimlerimden hareketle şahsi önerilerim olarak hazırlanmıştır. Önerileri okuyanlar, ilgi duydukları üzerine düşünürse ve bu önerileri “mutlak doğru yol” olarak değil de denenmeye ve gerekirse vazgeçilmeye değer unsurlar olarak dikkate alırlarsa sevinirim. Aşağıdaki listeye aklıma geldikçe eklemeler yapacağım.
#1 KENDİNİ DAHA İYİ TANIMAYA ZAMAN AYIRABİLİRSİN.
Kendini biraz daha iyi tanımak için zaman ayırıp, aşağıdaki sorular üzerine biraz düşünebilirsin.
- Hayat amacın ne?
- Neden hukukçu olmayı seçtin?
- Neden avukatlık mesleğini seçtin?
- Güçlü yönlerin neler?
- Zayıf yönlerin neler?
- Hayatta neleri yaptığında mutlu oluyorsun ya da üzülüyorsun?
- Motivasyon kaynakların neler?
- Kim(ler)i rol model olarak alıyorsun?
- Hayallerin neler?
#2 HEDEF BELİRLEYİN.
Yukarıdaki soruları kendine sorduysan ve videoları izlediysen, kendini daha iyi tanımaya başladığını düşünüyorum. Hayallerini gerçeğe dönüştürmek için gerçekçi ve zaman sınırlı hedefler koyarak devam edebilirsin.
Sen yola çık yol sana görünür. -Mevlana-
Hedeflerini belirlemeden önce aşağıdaki videoları izlemeni öneririm.
SOMUTLAŞTIRILMIŞ BİR HEDEF VE PLAN ÖRNEĞİ
Geçmişi bilmiyorum ama günümüzde güzel şeyler ve başarı kendiliğinden önümüze gelmiyor. Emek vermek, plan yapmak, planları yaşanılan deneyimlere, değişen şartlara ve geri bildirimlere göre revize etmek gerekli. Yola çıkınca yolu daha iyi göreceğin için, işin en başında her şey aklına gelmiyor, ilk anda heveslendiğin şeyler işin içine girince o kadar da cazip gelmeyebilir. Önemli olan yola çıkmak ve keşfedip öğrendikçe daha isabetli planlar yaparak ilerleme sabrını ve esnekliğini gösterebilmek!
Sana yardımcı olabilecek iki örnek aşağıda yer alıyor. Bu örnekler ile vermek istediğim, hedefine giden yolda atacağın somut adımları düşünmeni sağlamak.
- Avukatlık Ofisi Açma
- Ceza Hukuku Alanında Avukatlık
Ana hedef : Avukatlık Ofisimi Açacağım
İşe başlamadan önce tekrar düşünmekte fayda var: Neden avukatlık ofisini açmak istiyorsun? Staj sürecinde ya da staj sonrası süreçte yeterince deneyim kazandın mı? Kendi bürosunu geçtiğimiz 2-3 sene içerisinde açmış olan avukat meslektaşların ile konuşup yaşadığı zorluklar hakkında kendileri ile konuştun mu? Onların yaşadığı zorluklar ile sen de karşılaşırsan, karşılaşacağın zorlukları aşmak için neler yapabileceğini ve bunlar için yeterli kaynağının ve motivasyonunun olup olmayacağı konusu üzerine yeterince düşündün mü?
- Hala bu yolda ilerleyeceksen, aşağıdaki örnekte yer alan başlıkların tümü ya da bir kısmı sana yardımcı olabilir:
- 1. Ofisi tek başına mı yoksa birkaç arkadaşın ile mi açacaksın?
- Mesleğin başlangıcında tek başına bir avukatlık ofisi açmak herkes için uygun olmayabilir.
- Ofis masrafları ve zorluklarla tek başına başa çıkma gibi nedenler, bazı meslektaşlarımızı "ben bu işi yapamayacağım sanırım" deme noktasına getirebiliyor 1-2 sene içerisinde. Bu nedenle, beraber yola çıkabileceğin, en azından masraf ortağı olabileceğin kişiler ile avukatlık ofisini kurman sana daha fazla dayanma ve zorlukları daha kolay aşma avantajı sunabilir. Bu konunun üzerine kapsamlı bir şekilde düşünmekte fayda var.
- 1. Ofisi tek başına mı yoksa birkaç arkadaşın ile mi açacaksın?
- 2. Kısa vadede büro masraflarını nasıl karşılayacağını düşünmende fayda var.
- "Sen büronu kur, benim çevremde müvekkilin olacak kişiler var ben seni tanıştırırım" diyen kişilerden beklediğin desteği ya da sonucu bulamayabilirsin.
- İlk 6 ayında sadece 1 ya da 2 müvekkilin olsa ve ofis ve yaşam masraflarını bu müvekkillerinden alacağın ücretler karşılamaya yetmese, geçinmek için kenara ayırdığın bir para ya da sana maddi açıdan destek olacak birileri var mı?
- Avukatlık ofisi için hangi masrafları yapacağın üzerine düşünmende ve ilk 1 yıl masraflarını en alt düzeyde tutacak şekilde işin başında planlama yapmanda fayda var.
- 2. Kısa vadede büro masraflarını nasıl karşılayacağını düşünmende fayda var.
- 3. İstediğin müvekkillerin seni tercih etmesi için, diğer meslektaşlarından nasıl farklılaşacağın üzerine düşünmeni ve somut bir hedef belirlemeni öneririm.
- İşin en başında geçinme telaşı ile istediğin müvekkillere hizmet veremeyebilirsin ya da kendini yapmaktan çok da keyif almadığın işlere boğulmuş bulabilirsin.
- "Çok da çalışmak istemediğim bir müvekkil ile çalışıyorum ya da çok da mutlu olmadığım alanlarda çalışıyorum." diyeceğin anlar olabilir. Orta ve uzun vadedeki hedeflerin, işin başında yaşayacağın bu tür zorlukları aşmanda sana yardımcı olabilir.
- Diğer sekmedeki örnekte (Ceza Hukuku Alanında Avukatlık) olduğu gibi kendine orta ve uzun vade için gerçekçi, somut ve zaman sınırlı bir hedef koyar ve bu hedefi detaylandırırsan ve her gün 1-2 saatini bu hedef için ayırırsan işler senin lehine orta vadede değişebilir.
- 3. İstediğin müvekkillerin seni tercih etmesi için, diğer meslektaşlarından nasıl farklılaşacağın üzerine düşünmeni ve somut bir hedef belirlemeni öneririm.
- 4. Hayat becerilerini geliştirmeni öneririm.
- Kendini tanıma, hedef belirleme, zaman yönetimi, ilişki yönetimi ve iletişim, stresle başa çıkma, topluluk önünde kendini ifade etme ve sunum teknikleri gibi konularda farkındalığını artırman ve yetkinliklerini sürekli olarak geliştirmen gerekiyor.
- Yukarıdaki konular ile ilgili çevrimiçi ya da basılı birçok kaynak var. Bu kaynakları araştırmanı öneririm.
- Koç Üniversitesi tarafından yayınlanan -artık pek genç olarak sayılmayacak olsam da- ve şu anda okumakta olduğum "Üniversite ve Ötesi - Genç Yetişkinler İçin Hayat Becerileri" (Esra Ersayan, Muhsine Itır Özgen, Rengin Işık Akın, Pınar Özbek ve Bülent Kılıç tarafından yazılmıştır) adlı kitaba başlangıçta mutlaka göz atmanızı öneririm.
- 4. Hayat becerilerini geliştirmeni öneririm.
Ana hedef : Ceza Hukuku Alanında İyi Bir Avukat Olmayı Planlıyorum
- Alt hedef : 1 yıl içerisinde ceza hukuku alanında avukatlık yapmak için kendimi bilgi ve çevre açısından geliştireceğim.
Bunun için;
- İşe başlamadan önce tekrar düşünmekte fayda var: İyi bir ceza hukuku avukatı hangi özelliklere sahip olmalıdır? Hayatı nasıldır? Esnek çalışma saatleri ile gece-gündüz çalışması gerekebilmekte midir? Hiç bir ceza avukatı ile sohbet etme imkanı daha önce buldun mu?
- Hala bu yolda ilerleyeceksen, aşağıdaki örnekte yer alan başlıkların tümü ya da bir kısmı sana yardımcı olabilir:
- Ceza hukuku alanında teorik bilgi seviyemi artırmak için şunları yapacağım:
- Ceza hukuku teorik bilgimi genel olarak artırmak için aşağıdakileri yapacağım:
- ........... adlı kitabı 1. ay içerisinde okuyacağım.
- ........... adlı kitabı 2. ay içerisinde okuyacağım.
- Ceza hukukunun ilgi duyduğum bir alanı (Sermaye Piyasası Suçları, Marka Suçları v.b.) üzerinde teorik bilgimi artırmak için aşağıdakileri yapacağım:
- .......... adlı kitabı 3. ay içerisinde okuyacağım.
- .......... adlı makaleyi 4. ay içerisinde okuyacağım.
- .......... adlı makaleyi 4. ay içerisinde okuyacağım.
- .......... adlı makaleyi 5. ay içerisinde okuyacağım.
- .......... adlı makaleyi 5. ay içerisinde okuyacağım.
- Ceza hukuku teorik bilgimi genel olarak artırmak için aşağıdakileri yapacağım:
- Ceza hukuku alanında uygulama tecrübemi artırmak için şunları yapacağım:
- .....................'yı 3. ay içinde yapacağım.
- .....................'yı 4. ay içinde yapacağım.
- .....................'yı 5. ay içinde yapacağım.
- İstanbul Barosu Mentorluk Programı'na menti olarak katılıp deneyimli ceza avukatları ile en az 2 mentorluk görüşmesi yapacağım.
- 1. mentorluk görüşmemi 1. ayda gerçekleştireceğim. Görüşmede mentorum hedefimden bahsedeceğim. 1 ay içinde hedefime yönelik olarak yapmamı önereceği şeyleri soracağım ve kendisi ile de fikir alışverişinde bulunarak 1 ay içinde yapılacaklar listesini oluşturacağım.
- 1 ay içinde yapılacaklar listemi bitirdiğimde mentorumdan yeni bir görüşme randevusu talep edeceğim ve görüşmeyi sağlayacağım. Görüşme sonunda benim görüşmemi önereceği başka bir mentor olup olmadığı bilgisini kendisine soracağım.
- Teorik ve pratik açıdan edindiğim bilgi ve deneyimler çerçevesinde şunları yapacağım:
- Rol model olarak alabileceğim ceza avukatlarını araştıracağım. Onlara kendimi ve hedeflerimi ve hedefime varmak için şu ana kadar yaptıklarımı içeren bir e-posta yollayacağım ve kendileri ile görüşmek için randevu talep edeceğim. Randevu alırsam görüşmeye zamanında ve hazırlıklı olarak gideceğim. Görüşmem güzel geçerse, görüştüğüm meslektaşım ile iletişim halinde kalmaya özen göstereceğim.
- LinkedIn iş ağında Ceza Hukuku ile ilgili kurulmuş toplulukları ve sayfaları takip edeceğim. Ceza hukuku alanında avukatlık yapan kişilerin yaptığı çalışmaları takip edeceğim.
- İstanbul Barosu Dergisi'nde yayınlanmak üzere ............................... adlı yazıyı 6 ve 7. aylarda hazırlayacağım.
- ...................... topluluğuna/çalışma grubuna/derneğine üye olacağım.
#3 ZAMANINI DAHA İYİ YÖNETEBİLİRSİN.
Günün iş yoğunluğu, yapılması gereken işlerin bir türlü bitmemesi gibi nedenlerle hedefinize doğru ilerlemek için zaman bulamadığınızı söylemeniz, hedefe varmak için yapacağınız çalışmaları ara ara ya da sürekli ertelemeniz kuvvetle muhtemel. Bu birçok kişinin başına gelen bir sorun. Çözümü var. Zamanı yönetme konusunda farkındalığını artırarak işe başlayabilirsin.
Zaman yönetimi ile ilgili aşağıdaki videoları izlemeni öneririm.
Yapman gerektiğini düşündüğün şeyleri erteliyorsan, aşağıdakilere göz atmanı öneririm:
- Birazdan yaparım: Erteleme (Procrastination) problemi nedir? Çözümü var mı? – Özgür Mumcu ve Eray Özer’le Yeni Haller
- Usta bir erteleyicinin kafasının içindekiler – Tim Urban
#4 DİJİTAL ARAÇLARI İYİ KULLANIN (HAZIRLANIYOR…)
İş hayatı ve özel hayatınızda faydalı olacağına inandığım konular ile ilgili dijital araçları fırsat buldukça size önereceğim.
4.1. Bilgi Yönetimi
- Avukat olarak önümüze gelen bir mesele ile ilgili önce gerekli bilgiye sahip olmamız lazım. Henüz işin başındaysak, gerekli bilgiyi doğru kaynaklardan araştırıp bulmamız ve mevcut işimiz için doğru bir şekilde tasnif etmemiz gerekli. Belirli bir mesele için ulaştığımız bilgiyi zamanında doğru tasnif edersek, daha sonra aynı konu ile ilgili olarak yapacağımız çalışmalarda harcayacağımız zamanı %50’yi aşan oranda azaltabilir (zaman yönetimi önemli!) ve üreteceğimiz içeriği daha hızlı ve kaliteli bir şekilde hazırlayabiliriz.
- Bilgi yönetimi konusunda kullanmış olduğum iki ücretsiz uygulamayı size önermek isterim:
- Evernote (Türkçe)
- Bu adresten uygulamayı inceleyebilirsiniz. Bu adresten ücretsiz olarak uygulamaya abone olabilirsiniz.
- Evernote ile neler yapabileceğinizi saha iyi kavramak için aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm.
- Evernote (Türkçe)
- Notion.so (İngilizce)
- Bu adresten uygulamayı inceleyebilirsiniz. Bu adresten ücretsiz olarak uygulamaya abone olabilirsiniz.
- Notion.so ile neler yapabileceğinizi saha iyi kavramak için aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm.
- Notion.so (İngilizce)
İngilizce seviyesi yeterli gelmeyen ya da kendisini Türkçe bir arayüzde daha rahat hissedenler, doğrudan Evernote videolarına odaklanabilirler. Bununla beraber, her iki programdaki arayüzde yazan başlıklar çok fazla olmadığı için, her iki programa da göz atmanızı ve içinize en fazla yatanı kullanmanızı öneririm. Son olarak, İngilizce Youtube videolarının sağ tarafında ayarlar ikonuna tıkladığınızda dili Türkçe olarak seçip Türkçe altyazı ile videoları izleyebilirsiniz.
4.2. LinkedIn
- Nedir? LinkedIn, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. Türkiye’de avukatlar tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır (örneğin ben). LinkedIn’de iş/meslek ağırlıklı paylaşımlar yapılmaktadır.
- Hesap oluşturma: LinkedIn’e hesabınız yoksa buradan ücretsiz bir hesap oluşturmanızı öneririm.
- Profil sayfası: LinkedIn’de hesap oluşturduktan sonra, profil bilgilerinizi detaylı girmeye özen göstermenizde fayda var. Sizden daha deneyimli meslektaşlarınızın profil sayfalarını nasıl doldurduklarını inceledikten sonra kendi profil sayfanızı oluşturmanızı öneririm.
- Gruplara üye olma: İlgilendiğiniz alanlara yönelik grupları araştırıp üye olabilirsiniz. Grupta yapılan paylaşımları takip edebilirsiniz. Belirli aralıklarla grup üyelerine faydalı olabilecek içerikler paylaşabilirsiniz.
- Paylaşımda bulunma: Belirli aralıklarla LinkedIn ağınızda olanlara ya da dahil olduğunuz gruptaki kişilere faydalı olabilecek içerikler paylaşabilirsiniz.
4.3. Yapılacaklar Listesi
- Microsoft To-Do ürününü ücretsiz kullanabilirsiniz.
- Kendiniz: Aile, İş, Hedeflerim gibi farklı liste başlıkları oluşturabilir ve ilgili listelerdeki yapılacakları kolayca takip edebilirsiniz.
- Başkaları İle Paylaşım: Bir liste oluşturup istediğiniz kişi ya da kişilerle paylaşabilirsiniz. Bu kişiler sadece paylaştığınız listedeki yapılacakları görebilir. Diğer listelerinizi paylaşmamızsanız o listelerdeki yapılacakları göremezler.
- İnceleyin: Daha detaylı bilgi için yandaki yazıyı incelemenizi öneririm: Microsoft To-Do İle Kişisel Zamanlarınızı Planlayın
4.4. Trello
- Proje yönetim aracı olan Trello’yu mutlaka denemenizi öneririm.
- Trello’yu farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Örneğin;
- Sadece kendiniz için: Koyduğunuz bir hedef (proje) için kullanabileceğiniz en pratik ve kolay proje yönetim aracı olabilir.
- Takım çalışması: Bir proje üzerinde birden fazla kişi çalışacaksa da en pratik ve kolay proje yönetim aracı olabilir.
- Trello hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için buradaki videoyu izleyebilirsiniz.
- Buradaki örneğe de göz atabilirsiniz.
- Trello’ya buradan ulaşıp ücretsiz üye olabilirsiniz.
#5 FİLM ÖNERİLERİ
- Emekli Başkan – Bir Ceza Avukatının Anıları – 1979
- Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird) – 1962
- 12 Öfkeli Adam (12 Angry Man) – 1957
- Kuzenim Vinny (My Cousin Viny) – 1992
- Bir Cinayetin Tahlili (Anotomy of a Murder) – 1969
- Nüremberg Duruşması (Judgment at Nuremberg) – 1961
- Birkaç İyi Adam (A Few Good Men) – 1992
- Kramer Kramer’e Karşı (Kramer vs. Kramer) – 1979
- Treblinka’nın Korkunç Ivan’ı (The Devil Next Door) – 2019
- Sayın Yargıç (Your Honor) – 2020
- Devamı gelecek…